Languages

User login


Instal·lar programes des d'internet amb Synaptic


[image:271,right]El Synaptic és una consola gràfica que permet escollir entre un munt d'aplicacions ja prèviament preparades per a una instal·lació automàtica. De fet el que fa es proporcionar una forma senzilla d'escollir programes, baixar-los d'internet i instal·lar-los via apt-get sense però haver de recórrer a la línia de comandes.
Segurament és la forma més senzilla de mantenir el sistema al dia i afegir programari per a usuaris novells que trobin massa complex fer-ho manualment.
Per fer servir aquest mètode és recomanable disposar d'una bona connexió a internet ja que de fet, es baixarà els programes.

El món dels instal·ladors

Algunes distribucions com ara Red Hat, SuSE, Mandrake ja porten també el seu gestor propi amb interfície gràfica per a seleccionar programes per instal·lar (Red Had Network o RHN, YaST i URPMI respectivament).

També hi ha el Red Carpet de Ximian, que pel que tinc entès va més orientat al món empresarial, amb Open Carpet ja en versió oberta i independent de la distribució.

En qualsevol cas aquests ja no els conec. Si algú en vol escriure unes ratlles... segur que podem ampliar aquest article o fer-ne de nous en una secció per a mètodes de instal·lació.

El Synaptic

Finalment tenim el Synaptic, d'origen potser més propi de Connectiva/Debian, i conseqüentment, totalment gratuït, per a la gestió dels "rpm" (programes preparats).

El Synaptic també es troba disponible en altres distribucions. En aquest document s'explica per exemple com posar el Synaptic en un Red Hat 9.0/Fedora.

De fet jo estava acostumat a instal·lar-m'ho tot via codi font. La distribució que més faig servir més habitualment és Red Hat i típicament em munto versions CVS (en desenvolupament) o fonts ("tarball").

Un dia, però, seguint una guia de com muntar el mythtv per al sistema que volia posar en "producció" al menjador de casa, vaig descobrir el Synaptic, que de fet serveix també per a instal·lar altres programes. Vaig veure-hi una eina molt útil per a usuaris novells: És una bona resposta per a aquella queixa que tot sovint s'escolta: "és difícil d'instal·lar programes en aquests sistemes". Amb això deixa de ser-ho, mantenir el sistema actualitzat és tan lluny com d'un clic. Segurament molta gent ja el coneix, però si amb això algun usuari que comença, ho veu tot massa complicat d'instal·lar i descobreix això, ja val la pena aquest extracte que faig d'aquella guia.

Per fer-se una idea de quin es el funcionament del Synaptic, clica sobre la icona amb el bolcat de pantalla.
[image:272]

Funcionament

Veureu que és ben senzill: Si ja coneixes el nom del programa, simplement el poses a la casella on hi ha el cercador i el localitza. Si no, sempre pots navegar dins de la finestra principal on hi apareixen els paquets agrupats per funcionalitats.
A partir d'aqui, tant lluny com clicar al botó + Install Latest Version i ja tenim el programa escollit en la llista de programes pendents d'instal·lar. Si hi ha dependències amb altres programes, el propi Synaptic s'encarregarà de resoldre-ho instal·lant també els programes requerits.

Quan hàgim finalitzat la nostra selecció de programes per instal·lar, prement el botó Execute es procedirà a la instal·lació.

Si hi ha algun post-procés d'instal·lació que s'hagi de fer manualment per part de l'usuari, normalment ens ho dirà quan acabi el procés. Tanmateix l'habitual és que el puguem deixar anar fent de forma desassistida i que quan finalitzi l'operació, senzillament tinguem ja el programari instal·lat.

Instal·lació en un Red Hat o Fedora

Els Red Hat's o Fedoras no venen amb el Synaptic posat, per instal·lar-lo els passos a fer son:

  1. Obtenir l'apt-get de l'Axel Thimm:
    # rpm -Uvh http://download.atrpms.net/other/packages/fedora-3-i386/atrpms/atrpms-ki...

    Notes IMPORTANTS:

    • La versió pot haver canviat, vés a la web de la url per verificar quina és la versió actual del paquet atrpms-kickstart.
    • Si feu servir un servidor intermediari (proxy) podeu obtenir el paquet definint les variables d'entorn tal i com s'explica en aquest "comesfa".
  2. Obtenció de la llista de programes disponibles i actualitzar-los a les darreres versions disponibles.
    # apt-get update && apt-get dist-upgrade

    Notes:

    • Això pot trigar força estona, depenent dels paquets per instal.lar o com de desactualitzat estigui el teu sistema. Si no vols actualitzar-ho tot, no facis la part "apt-get dist-upgrade". És important no fer altres activitats relacionades amb el rpm mentre estigui instal·lant, es necessita un bloqueig exclusiu de la base de dades de programes. Amb Red Hat (amb Fedora ja no passa) és possible que després d'una actualització de molts paquets la base de dades quedi malmesa i acabi donant errors. Si això passa, reconstrueix la base de dades amb:
      # rm -f /var/lib/rpm/__db*
      # rpm -vv --rebuilddb

      Triga una mica, però ens deixarà la base de dades en un format consistent.

    • En cas de fer servir un servidor intermediari (proxy), cal editar l'arxiu /etc/apt/apt.conf i no tenir definida la variable d'entorn http_proxy. En aquest arxiu hi ha una entrada "Acquire" que és on hi hem d'especificar les dades del servidor intermediari que volem fer servir. Per exemple (la sintaxi crec que és autoexplicativa):
      Acquire {
      Retries "0";
      Http {
      Proxy "http://elmeusuari:lamevapassword@ip_o_nom_del_proxy:3128"; //
      }
      };
  3. Mantenir la llista de programes actualitzada a la darrera versió. Ara ja podem actualitzar la versió de programes disponibles amb la següent comanda.
    # apt-get update

    Un cop instal·lem el Synaptic, l'actualització la podrem fer també des del mateix programa.

  4. Finalment, muntarem el Synaptic
    # apt-get install synaptic

    Un cop instal·lat el Synaptic, el trovarem al menú de programes en "System Settings" (Configuració del sistema) o bé simplement executant "synaptic" des de la línia de comandes. Si ho fem des d'un usuari que no sigui root, ja ens demanarà la contrasenya ja que li calen aquests privilegis.

Els repositoris

La llista de programes s'obté de les fonts llistades com a repositori (/etc/apt/sources.list). A tall d'exemple, podeu mirar els que tinc en alguns dels meus sistemes.

Instal·lació en altres distribucions de Linux

No ha de variar gaire respecte de la que he descrit, excepte que segurament s'hauran d'anar a buscar les rpm a altres llocs. A la pàgina del projecte hi tenim també els "tarballs" i els paquets per al Debian. Si vols fer comentaris de com l'has posat tu.... segur que algú t'ho agrairà ;).

Més informació

La trobaràs a la pàgina del Synaptic: http://www.nongnu.org/synaptic/index.html

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

Sóc un heretge

Doncs el dit,que jo això del apt-get no el gasto ^^ vaig a base d'urpmi (similar apt-get però per mandrake).

Podries fer una explicació del seu funcionament?

Hola,

Veig interesant coneixer un nou sistema d'instal·lació. Podries fer un petit escrit de com l'utilitzes, i publicar-lo?

Gràcies,
Karles

Ooops!

Sorri, no toco el Mandrake i m'havia passat per alt.

Merci per apuntar-ho! ;), he corregit l'article per fer també referència al urmpi, no puc posar-hi gaire més perquè no el conec :-(

només ho comentava

Només ho comentava per si algú que fes servir mandrake i no sabia de l'existència d'aquesta útil (que no perfecte) eina per actualitzar el sistema.

Al final n'he fet un petit artícle/tutorial, no és gran cosa ja que el meu nivell en linux tampoc és que sigui gaire elevat, més aviat bàsic. A veure si us agrada ;)

synaptic

Hola
estic provan el linux, ubuntu... pero crec que el synaptic, no es conecta be a internet!!
pot ser per el proxy?
no veig on posar-li el nom d'usuari i contrassenya.. pot ser això?

Digue-li al synaptic ...

...que fas servir un proxy :-)

Ves a: Sistema > Administració > Synaptic > Paràmetres > Prrferències > Xarxa > Configuració manual del servidor intermediari.

Això és així en l'Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake), en la 5.10 no ho sé.
Fa poc que estic amb Linux i fa un parell de dies que m'he actualitzat de la 5.10 a la 6.06.
La versió de Synaptic és la 0.57.8
Tampoc faig servir proxy ;-)

Prova-ho i digues com t'ha anat.

Digue-li al synaptic ...

Em sembla que això es el que he fet... be el que tenia fet!!
pero el problema es que em sembla que em falta el tema d'autentificaciò, user i pass....
pero no hi ha lloc per posar-lo!!
ostres!

proxy global

No pot ser que s'hagi de notificar que surts per un proxy a tots els processos i programes, segurament hi ha d'haver una opció que faci això, que d'una sola tacada serveixi perque el synaptic, el navegador, ... tothom sàpiga que l'accés a Internet de l'ordinador en qüestió es fa mitjançant un proxy, algú sap com fer-ho ? :-)

Servidor intermediari de xarxa

En Ubuntu 6.06 a Preferències > Servidor intermediari de xarxa sembalria que fa això, que qualsevol demanda a l'exterior passi pel proxy, oi ?
Algú ho ha provat ?

més o menys

això de la connexió diria que només ho miren els propis programes del gnome, l'epiphany (navegador web) etc etc però no ho he provat, com que això es guarda al gconf en principi podries modificar els programes perquè i treballin, sinó programa per programa li hauràs d'anar dient

si et mous per terminal tens les variables http_proxy i ftp_proxy que et serveixen per indicar-lo

http_proxy="http://usuari:contrasenya@proxy.elksigui.guifi.net:3128/" (i el mateix per ftp_proxy)

off topic: IE6 :-)

Fa una mica de cosa dir-ho però al final he aconseguit instal·lar-me l'Internet Explorer 6 a la meva Ubuntu.
Algunes de les webs que necessito accedir més o menys sovint no funcionen en Firefox i només podia fer 2 coses: mantenir tot el Win o només la part necessària i suficient (l'IE6) ;-)

El paquet es diu ie4linux, es fàcil d'instalar i funciona prou bé.
Recomanacions: fer servir només en cassos excepcionals i sota prescripció facultativa ;-)

synaptic

Hola, companys.. tenieu reo posant usuari.pasport@proxy...... ok!!
ostres aixo del linux es complicat per mi.. pero que donguin pel c..l a microsoft!

jejeje

de mica en mica...

Jo només fa un parell de mesos que estic fent servir Linux.

També vinc del Win i el que ens passa és que estem acostumats a fer una cosa de determinada manera i pensen que en un altre sistema es deu fer semblant: moltes coses son semblants però moltes altres son diferents (la filosofia és una d'elles) ;-)

Quan portava dos dies instal·lant-me l'Ubuntu vaig estar temptat a engegar-ho tot a rodar ;-)
No desesperis, 'googleja' i demana.

poc.a.poc com les gallines

Be.. en principi encara no desesper-ho.. diguem que els reptes m'agraden.. la meva dona em diu que soc un massoca!!
pero s'ha de reconeixa que apart de que va millor.. o mi m'ho sembla , encaro hi ha coses que et fan anar malament.. com ara que porto dues setmanes intentant instal·lar la impresora i n he tingut cullons!! de fer-ho... he googlejat,, he entrat en foros... i no ser que mes fer, inclus e enviat un correu a brother, per veure si ells m'ho poden solucionar... res!
pero be que hi farem! ja ens en surtirem , oi?

Què et passa amb la impressora ?

Jo tinc una HP xungota penjada d'un printserver D-Link i va com una seda ;-)

Tens una Brother ? Quin model ? A mi m'en surten una seixantena de Brothers.

Quina Ubuntu tens, Breezy Badger, Dapper Drake ?

impresora

ostres!!
Què et passa amb la impressora ?
Jo tinc una HP xungota penjada d'un printserver D-Link i va com una seda Eye-wink
Tens una Brother ? Quin model ? A mi m'en surten una seixantena de Brothers.
Quina Ubuntu tens, Breezy Badger, Dapper Drake ?
Ostres!!
La impresora es brother dcp-340w
ubuntu 6.06 no se que mes!
on et surten les impresores??
pense que soc molt novell! amb això del linux.. i quan he de fer algu em perdo, una mica

imatge de javier.amaya

ubuntu Synaptics ubuntu 10.4

Hola,

jo soc usuari d'Ubuntu des de la versió 8 i actualment tinc 10.4 .

Configurar les opcions de xarxa sel Synaptic: Paràmetres > Preferencies >xarxa i Autentificació

 

També pots  editar el arxius següents i afegir-hi:

apt

/etc/apt/apt.conf
Acquire::http::proxy "http://usuari:contrasenya@servidor:port/";
Acquire::ftp::proxy "ftp://usuari:contrasenya@10.138.103.2:3128/";
Acquire::https::proxy "https://usuari:contrasenya@10.138.103.2:3128/";

wget
/etc/wgetrc
https_proxy = http://usuari:contrasenya@servidor:port/;
http_proxy = http://usuari:contrasenya@servidor:port/;
ftp_proxy = http://usuari:contrasenya@servidor:port/;
use_proxy = on

Per editar amb facilitat els arxius pots fer-te un llançador a l'escriptori amb la comanda "gksudo nautilus" això és comegut com el SuperNautilus que permet obrir un nautilus amb permis de SuperUsuari. ( Ves amb compte ;-) )

 

El Rebost DAI

 

Linux Update?

Doncs això, per a l'usuari novell Synaptic és una manera ben senzilla de mantenir el sistema al dia:

- Entorn visual, s'actualitza el sistema amb tres clicks de ratolí.

- L'Usuari decideix en cada moment el que es vol o no actualitzar.

- En pantalla veiem els paquets disponibles i els que disposen d'una versió més moderna que la que tenim instalada.

Dependències

Una altra ventatge q té synaptic es que et fa un control de dependències. És a dir, que si jo vull instalar un paquet A i aquest paquet necessita un paquet B, t'avisa i per defecte te l'instala.

També m'han fet notar que fa

També m'han fet notar que faltava mencionar l'Open Carpet.

N'he fet un paràgraf en el document amb totes aquestes referències... ;)